Tilbage til kort

Slægtsgården Thomasminde

Thomasminde er Elises fødegård.

Den første gård lå inde i Voldby. Gården blev overtaget i 1850 af Jens Chr. Nielsen og Mette Marie Nielsdatter.De rev den gamle gård ned og byggede Thomasminde, der er bygget i 1872. I flg. Niels Jensen findes navnet Thomas kun et sted i den slægtsgren der bebor gården. Så han mener at gården er opkaldt efter Thomas, et barn af Jens Christian og Helene Madsdatter der blev født i 1796 og døde 8 år gammel i 1804.

Thomasminde blev bygget omkring 1872. Den oprindelige gård lå inde i Voldby.

Thomasminde er en 4 længet gård.Stuehuset er det oprindelige stuehus. Men udbygnigerne er bygget op efter flere brande. Første gang gården brænder er nytårsaften i 1943. Her nedbrænder udbygningerne totalt. Familien på besøg hos familie for at fejre nytaraften og derfor er Elise og Alfred er de første der kommer til den brændende gård. Elise og Alfred prøver at få så mange dyr ud af bygningerne som muligt, men en del går til i branden. Jeg håber at jeg kan få Elise til at beskrive den dramatiske aften. Så lidt overtalelses hjælp kan godt bruges her.

Der er ikke mange billeder af tilbygningerne, men af de få kan jeg udlede at den vestlige fløj var bygget i bindingsværk og den nordlige og østlige var bygget i mursten. Tilbygningerne var stråtækket.

Niels Jensen fortæller: Fra starten i 1872 var hele gården bygget i bindingsværk undtagen hovedhuset .I perioden fra Niels Sørensen Nielsen overtager gården i 1906 til 1912 bygger han en ny kostlad i den østligefløj og hestestald i den sydlige tredepart af den vestlige fløj. Indlægger el i 1912.

I den nordlige fløj var der en vindmølle der trak en tærskeværk og kværn der var i funktion indtil der blev indlagt el. Niel Jensen kan ikke huske at den har været i brug i han tid og den blev pillet ned omkring ca. 1930.

I 1956 ? brænder gården igen. Dennne gang er den iflg. Niels Jensen sansynligvis påsat af en person som kommunen havde fået Niels Jensen til at tage sig af.

Klik her for at se et "maleri af" gården før brand

Fotografi før branden

Indtryk af gårdspladsen

 

Luftfoto af Thomasminde
Kopi af et maleri, som Esther har haft med hjemmefra
Fotografi af gården før den brændte. Det er muligt at skimte bindingsværket.
På dette fotografi af Elise kan man få en fornemmelse af hvordan gården har set ud før branden 1943